Az anyagi természet három kötőrereje, a radzsasz, a tamasz és a szattva az, ami által az egónk kifejeződik a világban. Ez az a három univerzális dinamika, ami meghatározza működésünket a hétköznapi életünk folyamán.

Étkezési szokásainkat is ezek határozzák meg és nekünk is van beleszólásunk a tudatos étkezés által abba, hogy milyen tudati minőséget erősítünk az általunk fogyasztott ételek által.

A háromból a szattvikus a legfinomabb, legmagasabb minőség.

Tiszta, harmonikus, kiegyensúlyozott, világos, nyugodt, az anyagi világ legtisztább minősége, boldogság, tudás és bölcsesség jellemzi.

Ezt a minőséget tápláljuk, ha a következő tulajdonságú ételeket fogyasztjuk:

-friss zöldségek, gyümölcsök, forralt víz, desztillált víz, gyógyteák,magvak, hüvelyesek, gabonák, méz, nem finomított élelmiszerek,csíráztatott magvak, tej és tejtermékek.

A radzsasztikus minőség a szenvedély erejét jelenti.

Ezt a minőséget tápláljuk magunkban, a szélsőséges ízvilágú ételekkel. Ami túl édes, túl keserű, túl csípős, túl savanyú, túl nagy mennyiségű:

-hagymák, kávé, fekete tea, só, csoki, húsok és halak.

A tamasztikus, a legalacsonyabb, a sötét minőség. Az ide tartozó ételekkel a sötétség minőségét, a lustaságot, a negatívumokat támogatjuk.

-minden órákig, vagy napokig álló étel, összeérlelt ízeket adó ételek, újramelegített, mikrohullámú sütőben elkészített és melegített élelmiszerek, azok az ételek, amiket 3 óránál tovább főzünk vagy sütünk, húsok és alkoholtartalmú dolgok.

Hogyan fogj hozzá?